суббота, 11 июля 2020 г.


Триденний польовий семінар-практикум.

Протягом 8-10 липня КЗ «Запорізьким обласним центром туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» ЗОР був організований і проведений триденний польовий семінар-практикум для педагогічних працівників Запорізької області на тему «Організація пошуково-дослідницької роботи учнівської молоді». В роботі семінару взяли участь 20 вчителів, керівників гуртків з області. Перший день був присвячений історичному краєзнавству -  ми відвідали краєзнавчі музеї в Оріхові, Гуляйполі, Пологах і Розівці. Були здійснені екскурсії історичною частиною Гуляйполя, на Пологівське підприємство «Добра глина».
Кожна екскурсія була надзвичайно інформативною і корисною. Особливо вразили мене краєзнавчі музеї в Гуляйполі і Пологах, а найбільше – підприємство «Добра глина».

Оріхівський музей перебуває в стадії реконструкції, але все ж експозиція дала багато цікавої інформації, зокрема про дореволюційний період. 

В Гуляйпільському краєзнавчому музеї я вже був декілька разів в різні роки і своєї думки, що це найкращий, серед краєзнавчих музеїв районних центрів не змінив. Приємно було зустріти старих друзів і серед них свого шкільного вчителя української мови та літератури, відомого в області письменника-краєзнавця Кушніренка Івана Кириловича, який люб’язно подарував мені свою чергову книгу. Подвійно було приємно, що в своїй книзі добрим словом  згадав і мене.



Цікавою і інформативною є експозиція Пологівського краєзнавчого музею. Хоча сам музей знаходиться у приміщенні, яке не йде ні в яке порівняння з Гуляйпільським, проте експозиція цікава. Добре представлена природа Пологівщини, великої уваги надається людям праці, людям, що створили славу району і місту. У дворі музею представлені скульптури вождям радянської епохи, демонтованих в процесі декомунізації. В той же час здивувало, що про відомого пологівця, радянського композитора Яна Френкеля «розповідає» тільки одна світлина. Ще більше здивувала присутність на одному із стендів світлина і опис діяльності Шаповаленка В.В., який певний час був фінансовим директором Пологівського ОЕЗ. Віктор Вікторович – депутат Державної Ради Криму, член «Единой России», розшукується, згідно інформації сайту «Миротворець» українськими правоохоронними органами за ст. 111 ч.1 КК України. Проте, як повідомила директор музею, він залишив гарний слід на Пологівщині.


Найбільше вразила мене першого дня екскурсія на підприємство «Добра глина». Заснована художньо-керамічна майстерня подружжям Віктора та Лариси Нагурних у 1998 році. Випускники Миргородського керамічного технікуму об’єднали навколо себе талановитих майстрів, створивши потужний творчий колектив. Результатом їхньої сумлінної діяльності є незліченна кількість робіт: посуд, настінні тарелі, сувеніри тощо. Сьогодні справу батьків продовжує син Андрій. В ході екскурсії було продемонстровано технологічні процеси виготовлення керамічного посуду, проведено майстер-клас з виготовлення посуду. Бажаючі могли сісти за гончарний круг і спробувати, як «твориться диво». В магазині, що є на підприємстві, можна купити за дуже помірними цінами гарний посуд, що і зробили більшість з нас.




Переїзд від Поліг до Розівки викликав масове захоплення – автошлях майже європейського класу, через 15-20 хвилин більшість задрімали. На переважній більшості наших доріг без «снодійного» не задрімаєш.
Музей в Розівці помітно поступався за експозицією від попередніх, але допитливі завжди знайдуть для себе щось нове.

Під вечір ми переїхали до заповідника «Кам’яні Могили». Сильна злива з градом розмили дороги, тому довелось розбити наметове містечко в 5 км від заповідника. Наступного дня довелось годину пішки йти до заповідника, але позитивним було те, що спала спека. А вночі в наметах довелось спати в спальних мішках. 

Продовження буде…

Комментариев нет:

Отправить комментарий