четверг, 1 ноября 2018 г.


                                       П’ять музеїв одного села

Сьогодні з колективом вчителів та техпрацівників здійснив поїздку до Смирновської ОТГ, що в Більмацькому районі. Багато хорошого чув про роботу керівництва громади та її жителів щодо популяризації своїх населених пунктів, про патріотизм місцевих жителів. Побачене не те що не розчарувало, а приємно вразило. В Смирново та Вершині Другій п’ять музеїв, один цікавіший за іншого. В їх створенні виявили неабияку активність виявили практично всі жителі сіл громади. Експозиції музеїв вражають  багатством, автентичністю експонатів. Тут панує живий дух історії і щирої любові до свого краю !


В центрі Смирново пам’ятники генералу Смирнову та воєначальникам 18-ї армії, що полягли тут у боях в 1941. В той же час, як стверджують екскурсоводи, тут встановлений перший в Україні пам’ятник героям АТО. В музеях чимало експонатів, пов’язаних з війною на Донбасі. Багато експонатів надали бійці легендарного 3-го полку кіровоградського спецназу.


Також відкрито пам’ятний знак на кургані Орлова Могила.
«Пам’яті тим, хто стояв у витоків історії цього степового краю» - дякують нащадки пращурам символічною композицією з плугу і велетенського жорна з млину. Це пам’ятник першим поселенцям.
Рідко, де можна в наших краях побачити і меморіал жертвам сталінського «червоного терору». У Вершині Другій селяни викарбували імена рідних і згадують про закатованих радянським режимом.

Збережено і зруйнований храм святої Богородиці, коло входу в який встановлено скульптуру Богородиці Діви Марії. Напис на дошці свідчить, що цей храм у 1920 році відвідав Нестор Махно.

Одним словом, цікавих місць тут багато, сюди варто приїхати не на один день. Мабуть весною і влітку тут особливо гарно. Тут бере початок наша Берда. Світлини, думаю, передадуть красу і колоритність місцевості.

Не може не сказати і про таке – всі люди мають роботу, подвір’я та будинки ошатні, відчувається добробут жителів. Не віриться, що це «глибинка»,  центр області. А головне, люди дуже патріотичні, українські прапори та державні символи чи не на кожному кроці. Я запитував у супроводжуючих, чи є приклади вандалізму ? Немає !
І ще додають, що все що зроблено, це нашими селянами і без патронату народного депутата і продовжують з гумором – «у нас навіть мед бджоли носять без патронату».

Комментариев нет:

Отправить комментарий