суббота, 3 ноября 2018 г.


В гостях у земляків
На запрошення земляків – гуляйпільців разом з трьома представниками Бердянського району – вчителями шкіл відвідав свято у Гуляйполі, присвячене 130-й річниці з Дня народження Нестора Махна.
Постать Нестора Івановича неоднозначна, для декого спірна, та не більш спірна, аніж хтось з сьогоднішніх політиків чи керівників будь-якого рівня. Виступаючі керівники району акцентували увагу на значимості самоорганізованості народу в той час. Нестор Махно по суті здійснив децентралізацію влади задовго до нас.

У вестибюлі музею мали змогу оглянути виставку: «Нестор і його стратегічні цілі». Та і сам музей, мабуть найкращий серед музеїв районних центрів.

В 10.00 відбулось відкриття презентаційного круглого столу, присвяченого130 - річниці з дня народження Нестора Махна «Нестор Махно неповторність постаті в історії»
Презентаційний стіл вступним словом відкрила директор музею, поет Любов Геньба.
Після вітальних слів очільників району і міста виступили:
Володимир Чоп – історик  -  «Нестор Махно – стратегія, тактика, лідерство»;
Олександ Лазутін – головний редактор видавництва «Дике поле» - представив нові книги;
Юрій Кравець – краєзнавець «Невідкритий Нестор Махно».
Тетяна Перерва – директор Покровського історико-краєзнавчого музею «Єднаємося у безмежному просторі Несторової слави»;
Володимир Процан – краєзнавець «Заграва над Дібрівкою – сторінки історії»;
Валерій Кордюков  секретар НІКО «Спадщина» - «У колі побратимів творимо історичну спадщину»;
Ірина  Садова – директор Пологівського краєзнавчого музею «Наша Марія  - Ваш Нестор»;
Чорна Любов Костянтинівна – внучата племінниця Федоса Щуся, поетеса «Несу вогонь прапрадідової слави»;
Іван Кушніренко - «Стежками сходженими Нестором Махно».


Оскільки директор Осипенківського краєзнавчого музею Олег Будяк не зміг приїхати із-за хвороби, за його дорученням довелось виступити і мені з розповіддю про діяльність краєзнавчого музею з питань донесення історичної правди, популяризації ідей Нестора Махна, вшанування пам’яті новоспасівчан та жителів району, що  брали участь у тих буремних подіях. Завершив круглий стіл виступом  « Із циклу Гуляйпільска Вольниця» - у віршах і піснях Анатолій Сердюк.
Далі дійства відбувались на вулицях міста.
 У дворі музею відбулось урочисте відкриття тематико-театралізованого свята « Нестор – наш герой!»

Сценка біля каплички у центральному парку «Нестор прийшов у цей світ, щоб здивувати» продовжила театралізоване дійство.
На роздоріжжі вулиць Нестора Махна і Шевченка ( штаб Батька) була розіграна  сценка « Любов Нестора».
Біля будинку КСК « Сучасник» відбулось урочисте відкриття свята, на якому  мені знову було надано слово. Від імені депутатів Бердянської районної ради і жителів Бердянщини привітав гуляйпільців зі святом.

У вестибюлі КСК було організовано виставку літератури про історичну постать Нестора, про Гуляйпільський край. Бажаючі мали змогу придбати книги, сувеніри.
У залі малому залі КСК відбувся концерт-відео-лекторій, який справив сильне враження на присутніх.
Закінчив концерт піснями з циклу про гуляйпільську вольницю   заслужений працівник культури Українизаслужений артист естрадного мистецтва України Анатолій Сердюк. До речі, це перша і єдина в Україні концертна програма про Нестора Махна й гуляйпільську вольницю.

Як людина, що народилася і виросла на Гуляйпільщині можу стверджувати, що простих людей Гуляйпільщини об'єднує ідея вільної, сильної, квітучої України. Мої земляки змогли створити  свій бренд, ім'я. Бердянщина у своїй історії також має чим і ким пишатися, але створити «свій бренд», на жаль, поки що не вдалось.

Комментариев нет:

Отправить комментарий