вторник, 14 июля 2020 г.


Завершальний день семінару-практикуму.


Завершальний третій день семінару-практикуму поєднував питання історичного та географічного краєзнавства. Зранку група здійснила екскурсію Більмаком. Більмацький район дав чи не найбільшу серед районів області кількість Героїв Радянського Союзу, повних кавалерів Ордена Слави. На центральній алеї вишикувались вряд бюсти героїв, а також бюст найзнаменитішого прикордонника СРСР Карацупи М.Ф., пам’ятний знак на вшанування воїнів -афганців. Спеціальний пам’ятний знак свідчить, що тут буде встановлено і пам’ятник захисникам суверенітету, свободи і незалежності України.


У парках в центрі Більмака багато і інших цікавих пам’ятників, присвячених різним подіям.

Наступний пункт нашої програми – Більмак-Могила, найвища точка Приазовської височини і Запорізької області, пам’ятка  геології та археології. Там же на вершині, після оглядин і фотосесії, були проведені метеорологічні і гіпсометричні вимірювання.


В Олексіївському НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ» ми відвідали шкільний музей військово-патріотичного профілю. Ініціатор створення музею. Директор школи Котенко А.Л. провів змістовну екскурсію, розповів про історію створення музею. За свідченням керівника відділу краєзнавства і туризму КЗ «Центр туризму…» ЗОР Янущенка Д.В., це мабуть найкращий шкільний музей такого профілю в області, створений з врахуванням реалій сьогодення. 

Директор закладу  поділився досвідом функціонування гуртків позашкільної освіти в умовах ОТГ. Тут же були підведені підсумки роботи семінару, вручені грамоти керівникам гуртків, чиї учні вибороли призові місця у Всеукраїнських конкурсах. Одну таку перемогу здобули і ми: учениця 10 класу Синєок Вікторія та її керівник, автор допису. З грамотами ми отримали два примірника збірника  тез науково-дослідницьких робіт учнів – переможців і призерів Всеукраїнської історико-краєзнавчої конференції учнівської молоді «Українська революція: 100 років надії і боротьби». Вікторія стала переможцем у секції «Усна історія Євромайдану та АТО/ООС».
Завершувалась програма відвідуванням культової споруди в Кінських Роздорах – Спасо-Преображенської церкви, однієї з небагатьох, що вціліла в роки радянської влади, в епоху воїнствуючого атеїзму.


Підсумовуючи, хочу подякувати керівництву КЗ «Центр туризму…» ЗОР та керівнику відділу Янущенко Дмитру Вікторовичу, а також всім причетним до організації семінару, колегам-вчителям за добре організований і змістовно проведений семінар-навчання. В області є ще багато місць, які варто відвідати, отже подібну практику потрібно продовжити. У нас є талановиті діти, є ентузіасти-вчителі, а такі семінари дають багато нової інформації, матеріалів для подальшої пошукової, дослідницької роботи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий