воскресенье, 27 мая 2018 г.

Літературно – мистецьке свято у Запоріжжі.

    Перебуваючи на курсах підвищення кваліфікації у Запоріжжі не могли не скористатися можливістю побувати на справжньому святі української поезії. Отож, разом з колегами – вчителями школи відвідали завершальний гала-концерт.
    Перед його початком мали чудову можливість поспілкуватись з поетами Олександром Медком, Любов Геньбою, Пилипом Полян Юриком, Ольгою Стадніченко, сфотографуватись напам’ять. Приємно було зустрітись з колишнім методистом КУ РМК, а нині викладачем БДПУ Даниленко Л.В. Моє місце в залі виявилось поруч із дочкою Петра Ребра  Оксаною.

    Обласний фестиваль «Поетичний травень» завершився гала-концертом та урочистим нагородженням лауреатів обласної  літературно – мистецької премії імені Петра Ребра, що відбулися в Запорізькому академічному обласному театрі юного глядача. Протягом року заходи фестивалю проводилися в різних куточках області.
    Цього року премія літераторам присуджується втретє. Нагороди переможцям вручили директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко та дочка поета Оксана Ребро.
     Так, лауреатами обласної літературно-мистецької премії імені Петра Ребра 2018 року стали:
     у номінації «Літературні твори» - Любов Геньба, директор комунальної установи «Гуляйпільський краєзнавчий музей» Гуляйпільської міської ради, член Національної спілки письменників України, за книгу «На гостинах у долі»;
     у номінації «Літературознавство і публіцистика» - Олександр Коваленко, заступник головного редактора КП «МТМ» Запорізької міської ради за телепрограму «Символи Запоріжжя», присвячену життю та творчості Петра Ребра;
     у номінації «Початківець» - Олена Ольшанська, редактор комунального закладу «Запорізька обласна бібліотека для юнацтва» Запорізької обласної ради за книгу «Перепрошивка».
     Кошти на виплату премії імені Петра Ребра виділено з обласного бюджету відповідно до Програми розвитку культури у Запорізькій області.
     У гала-концерті обласного фестивалю «Поетичний травень» взяли участь актори Запорізького обласного театру юного глядача, солісти Запорізької обласної філармонії, композитор-пісняр, автор пісень на вірші Петра Ребра, заслужений працівник культури України  Анатолій Сердюк, ансамбль народної пісні та побутового танцю «Оксамит». Зі сцени лунали вірші у виконанні авторів, пісні на слова запорізьких поетів, твори Петра Ребра.
    Вітаючи лауреатів обласної літературно-мистецької премії, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко відзначив велику працю запорізьких поетів та письменників:
Ви несете високу українську поезію до слухачів всієї області, виступаючи у районах, територіальних громадах, перед бійцями української армії. Ваше красне слово знаходить вдячний відгук у запоріжців, стає грізною зброєю – там, де лунає українське слово, немає війни.
    Свої вірші зі сцени читали не тільки визнані поети -  Любов Геньба, Олександр Медко, Вікторія Сироватко, Лариса Коваль, Віра  Коваль, Пилип Юрик, Костянтин Сушко та інші, а й молоді поети.      Для мене особисто стала відкриттям поезія Олександра Медка.  Скоро отримаю можливість ознайомитись з його творчістю детально, керівництво спілки пообіцяло приїхати до нашої школи з літературним десантом, то ж будемо готуватись.
                                                            Разом з Пилипом Юриком
                                Моя землячка - Любов Геньба з вчителями нашої школи
Людмила Вікторівна Даниленко виявлюється була однокурсницею О.О. Стадніченко. Тепер вона, разом з Олександром Медко ( на фото) очолюють Запорізьку обласну спілку 
                                       Владислав Мороко вручає премію Любові Геньбі
                     Поезія Олександра Медка стала особисто  для мене відкриттям
                                                             Віра Коваль читає свої вірші
                                         В залі поряд з дочкою поета Петра Ребра - Оксаною
Як завжди пісні у виконанні Анатолія Сердюка звучали неперевершено. За образним висловом відомого на Запоріжжі поета Анатолія Рекубрацького, саме Анатолій Сердюк  "дав крила запорізькій поезії".



Комментариев нет:

Отправить комментарий